Shranjevanje oblačil po koncu zimske sezone

14/03/23

Prejšnjo sezono sem delila nasvet kako shraniti poletna oblačila, da bodo čimbolj ohranjena in sveža. In ker je pomlad pred vrati, je čas, da shranimo zimska oblačila.

Sezonska čistka

Preden se lotite projekta močno priporočam, da najprej ugotovite kaj boste sploh shranili. Ja, to pomeni, da boste naredili sezonsko čistko.

Zakaj je to vedno dobro narediti:

 1. Ker boste dobili vpogled koliko stvari imate v lasti
 2. Ker boste videli, ali je potrebno določena oblačila popraviti (zašiti, odstraniti madeže)
 3. In ker se že takoj, preden shranite oblačila, odločite katera pletenina vam ne predstavlja več veselja in jo boste podarili/prodali naprej

Ste videli kaj smo naredili? Sproti smo sezonsko odstranili oblačila, ki jih ali nismo sploh nosili skozi sezono ali nam preprosto niso več všeč in si zaslužijo drugo priložnost. Tako bo vaša zimska garderoba v celoti pripravljena na zimo ko pride.

Pri menjavi sezonske garderobe je ključna iskrenost do sebe

Kako se torej lotimo projekta? Čisto preprosto, vse kar potrebujete je prostor, oblačila, kakšna velika vreča in veliko vaše iskrenosti.

 1. Vsa zimska oblačila položite na posteljo ali tla. Sem spadajo: zimske nogavice, kape, šali, rokavice, bunde, pletenine, tudi kakšne ekstra tople zimske hlače, zimske pajkice, termo perilo, skratka vse kar nosite le pozimi.
 2. Preglejte VSAKO stvar posebej! Ja, vsako posebej. Zakaj? Ker boste lahko podrobno pregledali oblačilo: ali je strgano, ali ima madeže. Ne pozabite, če ima oblačilo madeže, obvezno odstranite madeže, operite oblačilo. Ker če boste pustili in shranili umazano oblačilo, bo možnost, ko boste pozimi znova vzeli oblačilo, da boste odstranili ta madež zelo zelo majhna. In oblačila si zaslužijo biti negovana in spoštovana.
 3. Naredite si nekaj kupčkov: donacija, prodaja, popravilo (če se boste resnično predali temu, da boste oblačilo dali popraviti, če ne raje dajte naprej), oblačila, ki morajo v pranje in oblačila, ki ostajajo
 4. Kategorizirajte oblačila, ki ostanejo.
 5. Za shranjevanje lahko uporabite plastične zaboje, prepričajte se le, da imajo pokrov, ki je nepredušen. Tako boste preprečili vstop raznim moljem in drugim žuželkam. Ne priporočam, da oblačila shranjujete v papirnate škatle, saj tako niso dovolj zavarovane pred insekti. Prav tako, karton lahko spusti tisto nadležno rumeno barvo na oblačila, ki je potem ne morete odstraniti.
 6. Ko shranjujete oblačila v zaboj, težja oblačila položite spodaj, lažja zgoraj
 7. Za dodatno zaščito pred vlago v zabojih, lahko dodate tiste male vrečke silica gel (ja, tiste, ki jih ponavadi direktno v smeti vržemo).

Dodatni napotki za lažje shranjevanje

Zaboje z oblačili ne shranjujte v prostorih, kjer je prevelika vlaga, recimo podstrešje. Najbolje je klet, če je seveda možnost. Če ne pa pod posteljo, na vrhu omare,..

Ko določena oblačila operete, poskrbite, da so resnično suha preden jih spravite v plastični zaboj, saj se hočemo izogniti nastanku plesni na vaših oblačilih.

Če shranjujete oblačila v vrečkah, jih shranjujte v zato primernih vrečah in ne tistih, v katerih pridejo iz čistilnice.

Naravni materiali kot so volna, kašmir, jakne s pravim polnilom, usnje, ne priporočam, da jih shranjujete v vakuumskih vrečkah. Saj taka oblačila morajo malce dihati. S shranjevanjem v vakuum vrečkah tvegate, da se oblačilo ne povrne več v svojo prvotno obliko. Nekatera ponavadi potrebujejo več časa, da se povrnejo v prvotno obliko.

Poskrbite, da pletenine zložite in ne obešate na obešalnike, saj pletenine tako izgubijo svojo obliko.

Tako, vse kar morate zdaj storiti je še, da donirate ali prodate oblačila, ki jih ne boste več nosili. Verjemite mi, da ko sproti urejate svojo omaro in sproti izločate stvari ven, ki jih ne nosite, lažje vzdržujete red in organizacijo.


Svetovanje in organizacija na domu

Ne veste kje bi se lotili? Na kakšen način bi odpravili navlako? Tu sem za vas, da vam pomagam tudi na domu. Kot KonMari certificirana svetovalka vam pomagam do bolj organiziranega doma, ki vam bo služil na dolgi rok. Za ponudbo in več informacij mi lahko pišete na info@organizacijasstilom.si

Zdaj ste na vrsti vi

Naj bo vaš ritual shranjevanja sezonskih oblačil miren in sproščujoč. Ko boste konec poletne sezone v roke vzeli krasno ohranjena zimska oblačila, si boste hvaležni. Če imate kakšno vprašanje glede shranjevanja poletnih oblačil, lahko pustite komentar spodaj. Za še več nasvetov o organizaciji doma preglejte naš uporabni kotiček.

 

Ostali uporabni zapisi in nasveti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram