Shranjevanje oblačil po koncu poletne sezone

07/10/21

Padec temperatur zgodaj jeseni naznanja, da je čas da se poslovimo od poletnih oblačil in dodatkov in jih zamenjamo z debelejšimi, toplejšimi oblačili. A če želimo ohraniti poletna oblačila tako kakovostna, kot smo jih kupili in nosili, jih žal ne moremo le potisniti nekoliko nazaj. Za organizacijo garderobe ob menjavi sezone si je potrebno vzeti nekaj časa.

Razvrščanje poletnih oblačil

Vsa oblačila zberemo iz garderobe in jih razvrstimo v 3 kupe:

 • doniraj,
 • zavrzi in
 • obdrži.
 • Po želji lahko tudi kup »popravi«.

Še en kup bi lahko namenili prodaji, a morda je smiselno, da s prodajo počakate do naslednje poletne sezone, ko so sejmi in izmenjevalnice rabljenih oblačil v porastu. Alternativa so seveda vedno spletni butiki, ki obratujejo vse leto.

Pri menjavi sezonske garderobe je ključna iskrenost do sebe

Če oblačil že nekaj časa niste nosili (ali pa jih nadeli le nekajkrat), je smiselno, da se od kosa poslovite. Pri tem vam lahko proces olajša Kon Mari metoda: ko vzamete kos oblačila ali dodatka v roke – ali čutite vznemirjenje, iskrice, prijetne občutke? Če je odgovor ne, imate na voljo dva kupa: zavrzi ali doniraj. Če je kos oblačila dobro ohranjen, ga lahko seveda tudi prodate ali po želji popravite, če veste, da bi nato kos spet nosili.

Preden oblačila in dodatke shranite, dobro preglejte, ali je kje ostal kakšen madež. Madež trave na hlačah, kapljica sladoleda ali kave na majici, vse to se rado skrije. Pomembno je, da so oblačila res čista, saj bodo zdaj kar nekaj časa stala shranjena in se madeži lahko zažrejo v tkanino, zato jih boste kasneje težko oprali.

Priprava bombažnih oblačil na zimsko shranjevanje

Operite jih v mrzli vodi – to bo preprečijo prekomerno mečkanje. Bela oblačila operite skupaj s pralnim papirjem, ki je namenjen belim oblačilom. Uporabite detergent za belo perilo, da ohranite belo barvo, sušilcu pa se raje izognite. Če oblačila shranjujete v zabojih, jih pred shranjevanjem zlikajte in zložite.

Shranjevanje poletnih lanenih oblačil med zimo

Lan se lahko nosi zmečkan ali nezmečkan. Če imate radi nezmečkan lan, ga boste čez zimo zelo težko ohranili povsem brez gubic, zato te kose raje obesite na obešalnik. Preden lanena oblačila spravite, jih zlikajte tako, da polikate notranjo stran. Oblačila lahko nesete v čistilnico in jih shranite v zaboj, pred tem pa odstranite plastično vrečko in zamenjate obešalnik s svojim. Najbolje je uporabiti plastične zaboje, ki preprečujejo vdor vlage in ohranjajo oblačila suha. Ko bo nova sezona pred vrati, bo dovolj, da te kose le malo poškropite z mrzlo vodo in na hitro polikate – lan se bo vrnil v prvotno obliko.

Shranjevanje kopalk pred zimo

Kopalke je dobro oprati z nežnim detergentom, še bolje z navadnim milom in rokami. Če kopalke želite oprati v pralnem stroju, svetujem, da uporabite vrečke za pranje, saj se s tem izognete poškodbam tkanine. Preden shranite kopalke, se prepričajte, če so res popolnoma suhe. Kopalke lahko shranite v plastičnih zabojih – s tem preprečite vnos vlage in posledično razvoj moljev.

Ostali napotki

Če oblačila hranite v zabojih, se poslužujte plastičnih zabojev. Navadne kartonaste škatle vam lahko uničijo oblačila, sploh tista bela, ki čez čas zaradi kartona lahko postanejo rumenkasta. Če želite dodatno obvarovati posebno oblačilo, na dno zaboja položite 100 % bombažen tekstil, kot je recimo rjuha.

Priporočam tudi, da poletnih pletenin ne obešate na obešalnike, saj lahko tako spremenijo obliko. Najbolje je, da pletenine lepo zložite ali zvijete v rolo in pospravite v zaboj.

Tudi dodatke ustrezno zaščitite. Najbolje bo, da jih spravite v bombažne vrečke, da se na njih ne nabira prah in tako so zaščitene tudi pred razbarvanjem.

 


Zdaj ste na vrsti vi

Naj bo vaš ritual shranjevanja sezonskih oblačil miren in sproščujoč. Ko boste konec zimske sezone v roke vzeli krasno ohranjena poletna oblačila, si boste hvaležni. Če imate kakšno vprašanje glede shranjevanja poletnih oblačil, lahko pustite komentar spodaj. Za še več nasvetov o organizaciji doma preglejte naš uporabni kotiček.

Ostali uporabni zapisi in nasveti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram