Nasveti za organizacijo

Ste pripravljeni? Nazaj v šolo in vrtec!

Tokrat sem vam pripravila kratke nasvete o tem, kako svoj dom in otroško sobo pripraviti na novo šolsko oz. vrtčevsko leto.

Če ste ob koncu leta že naredili osnovno čistko vseh stvari iz preteklega šolskega leta, bo tole zdaj mala malica za vas. Če ne pa nič hudega, še vedno lahko svoj dom in otroško sobo ustrezno pripravite.

1. Oblačila

Prvi korak so oblačila. Kot največja zagovornica odpravljanja navlake, bomo tudi tokrat začeli prav s tem. Prva na vrsti so oblačila. Ustvarite naslednje kupčke (lahko si pripravite velike vreče za smeti ali zaboje kamor boste shranjevali stvari)

 1. doniraj
 2. zavrzi
 3. popravi
 4. prodaj
 5. shrani

Preglejte vsa oblačila, ne pozabite na nogavice, spodnje perilo, pižame in ostala oblačila. Ključno je, da pogledate kaj je otroku še prav in kaj ne. Preglejte tudi obutev in vsa zunanja oblačila (jakne, kape, rokavice). Če imate mlajšega otroka, potem dobre stvari, ki jih boste uporabili seveda shranite. Vendar bodite pazljivi, v kakšnem stanju so oblačila. Če oblačila potrebujejo popravke, to opravite takoj po projektu. Če menite, da oblačil ne boste dali popraviti, najdite drugi ustrezen kupček. Bodite predvsem iskreni s seboj. Tudi, če oblačila potrebujejo pranje, si kupček pustite na stran in po opravljenem projektu se lotite tudi tega. Le tako boste oblačila lahko kvalitetno shranili, da bodo zdržala.

Vsa oblačila, ki jih ne boste obdržali, razvrstite glede na: donacijo, prodajo, ali zavržena oblačila. Kljub temu, da oblačil ne boste obdržali bodite spoštljivi do njih. KonMari® metoda pravi, da si vsa oblačila, ki jih nameravate dati naprej, zaslužijo zahvalo in spoštovanje. Le tako lahko poskrbimo, da se oblačila čimbolj ohranijo in posledično čim več reciklirajo.

Po opravljeni čistki nadaljujte z organizacijo. Če si otrok sam pripravi oblačila, temu ustrezno organizirajte omaro, da mi je dosegljiva. Najbolje je (če je otrok že dovolj star), da to uredite skupaj. Vprašajte ga, kje bi mu bilo najlažje imeti in pospravljati majice, nogavice, itd... Naj sam vidi, kam stvari pospravite, naj vam pomaga zlagati.

Organizacija polic

Za lažjo organizacijo majhnih stvari, kot so nogavice in spodnje perilo uporabite globoke večnamenske organizatorje. Organizatorji so prozorni, brez BPA in vsebujejo ročaj in tako ustvarite predal. Pazite, da izberete prave mere. V spletni trgovini je na voljo kar nekaj različnih dimenzij, ki jih lahko med seboj kombinirate glede na vaše mere. Izberete lahko tudi The Home Edit organizatorje, ki imajo odstranljive razdelilnike, in tako še dodatno ločite vsebino med seboj. Sploh, če gre za manjše stvari.

Otroška garderoba omara urejena z večnamenskimi organizatorji in razdelilnikom za police za večjo oporo oblačilom in za lažje ločevanje vsebine na polici.
Večnamenski organizator, ki s svojim ročajem ustvari predal na polici. Oblačila so zložena po KonMari® metodi.

Bonus: ko vam na koncu ostane dodaten prostor (vedno ostane kak del police, ki je prazen), si tam pripravite zaboj, kamor boste tekom leta shranjevali premajhne stvari. In ko jo napolnite, je čas, da jo shranite v shrambo, kjer shranjujete ostala premajhna oblačila (če jih shranjujete seveda). Če ne, potem se pa ravnajte po kupčkih: zavrzi, doniraj ali prodaj.

Organizacija predalov

Če je otrokova garderoba večinoma spravljena v predalih, so na voljo odlični in vedno funkcionalni razdelilniki za predale. Pri razdelilnikih svetujem, da izberete takega, ki ustreza vašim meram v predali. Prav tako sta na voljo dve višini pregrad (6 cm in 10 cm). Izbirate lahko med lesenimi prilagodljivimi razdelilniki za predale in plastičnimi prilagodljivimi razdelilniki za predale.

Razdelilniki odlično nudijo oporo oblačilom, da stojijo lepo zložena pokonci. Tako dobro izkoristite globino. Hkrati razdelilnik omogoča odlično ločevanje vsebine.

Leseni razdelilniki za predale se raztegnejo do globine 57 cm. Plastični razdelilniki so na voljo v dveh barvah: prozorna in bela. Narejeni so iz reciklirane plastike, raztegnejo se do 51.4 cm.

Ko opravite z oblačili, vam bo hitro jasno kaj vse otrok še potrebuje. Čas je za seznam! Napišite vse kar otrok še potrebuje novega. Tako se boste izognili nepotrebnemu zapravljanju za stvari, ki jih ne potrebuje. Privarčevali pa boste tudi na času, saj boste iskali točno določene stvari.

2. Pregled in organizacija potrebščin

Ker grejo otroci nazaj v šolo in vrtec, je zdaj pravi čas, da pregledate tudi ostale potrebščine. Preglejte vse potrebščine kot so barvice, flomastri in ostale stvari ali so še uporabne ali ne. Če kupujete nove, poglejte kaj lahko storite z starimi. Ali jih lahko otrok uporabi doma. Če so zadeve pokvarjene jih takoj zavrzite. Preglejte tudi ribice, knjige, knjige s pobarvankami, nalogami,...

Organizacija

Ko ste konec s čistko, se lotite organizacije. Otrok naj vam pomaga. Vprašajte ga, kje mu je lažje imeti spravljene recimo barvice (za tiste stvari, ki ostanejo doma), flomastre itd.

Na mizi naj bo minimalno stvari, recimo lončki z barvicami in flomastri. Pri tem lahko uporabite tudi odličen vrtljivi pladenj, ki vsebuje razdelke in shranite vse tisto kar potrebuje na mizi.

Vrtljivi pladenj z razdelki je odličen pripomoček za organizacijo ustvarjalnih potrebščin. Na sliki prav tako predali in večnamenski organizatorji z odstranljivimi razdelilniki, ki omogočajo odlično ločevanje vsebine.

Predali

Znotraj predalov lahko uporabite organizatorje za predale, ki jih najdete v različnih velikostih in jih lahko med seboj kombinirate glede na vaše dimenzije. Prav tako lahko uporabite večnamenske organizatorje za organizacijo večjih stvari v omari, recimo risbice, mape itd. Ko se organizatorji napolnijo, je čas da stvari zopet pregledate in izločite tisto kar je za stran. Ne pozabite stvari označiti, da bo otrok lažje vzdrževal red, saj bo tako imel točna mesta kam kaj spraviti.

Organizatorji za predale so na voljo v različnih dimenzijah in jih lahko med seboj kombinirate glede na vaše dimenzije. Spodaj imajo silikonske gumbke, ki prepričujejo drsenje po predalu.
Posebna Clarity linija je bolj elegantna kolekcija z ravnimi linijami. Uporabna je tudi v kopalnici. Na voljo je kar nekaj dimenzij, ki jih lahko med seboj kombinirate.

Pri organizaciji predalov si lahko pomagate tudi s prilagodljivimi razdelilniki za predale. Izbirate lahko med več dimenzijami in več barvami (leseni, plastični beli in plastični prozorni). Plastični so narejeni iz reciklirane plastike. Na voljo pa so tudi leseni razdelilniki v dveh dimenzijah. Razdelilniki so osebno zame najljubši organizatorji, saj se odlično prilagajajo vašim predalom glede na globino. Pazite le, da izberete pravo dimenzijo. Kombinirate pa lahko tudi z različnimi organizatorji za predale, ki so omenjeni zgoraj.

Ne pozabite na seznam + bonus nasvet

Ko ste konec z organizacijo pisalne mize, je čas, da naredite seznam kaj vse otrok še potrebuje. Zopet: držite se seznama, ki ste ga naredili. Tko boste privarčevali na času in financah, saj boste tako kupili le tisto kar zares potrebujete. Tekom šolskega leta boste dobili še boljši vpogled ali je še kaj takega, da vam pride prav. Prav tako ne pozabite označiti vseh stvari, ki jih otrok nese v šolo. Za kar sem prepričana, da se že držite.

Kombinacija večnamenskih organizatorjev, ki jih lahko uporabite ali v predalu ali na polici. Prednost je tudi ta, da se lahko nalagajo eden na drugega in tako odlično izkoristite višino.

Predlagam, da si označite v koledarju en dan na mesec, ko skupaj pregledate vse stvari, če funkcionirajo in da opravite hitro čistko. Tako boste vi in otrok lažje vzdrževali red v domu. Tako lahko sproti pogledate ali je še kaj takega, da otrok potrebuje.

Za tako poseben dogodek: nazaj v šolo in vrtec, sem vam dragim bralcem pripravila krasen popust na sledeče produkte (vse opisane zgoraj) : vrtljivi pladenj z razdelki, razdelilniki za predale, leseni razdelilniki za predale, večnamenske organizatorje z odstranljivimi razdelilniki, večnamenske organizatorje, organizatorje za predale, organizator z dvema razdelkoma, razdelilnike za police, Clarity linijo, lesen prilagodljivi organizator za predale, organizatorje Bin, plastični prilagodljivi organizator za predale, Linus organizatorji in Linus kocke.

Akcija velja le na zgoraj napisani seznam. Koda: novošolskoleto. Akcija traja do nedelje, 10.9.2023 do polnoči oz. do razprodaje zalog. Akcije se izključujejo in popusti se ne seštevajo.

Za več nasvetov in inspiracije sledite profilu na Instagramu: @organizacijasstilom, kjer delim še več nasvetov.


Zdaj ste na vrsti vi

Naj bo vaša organizacija shrambe bolj enostavna. Spodaj lahko delite vaše misli.

Za še več nasvetov o organizaciji doma preglejte naš uporabni kotiček.

Svetovanje in organizacija na domu

Ne veste kje bi se lotili? Na kakšen način bi odpravili navlako? Tu sem za vas, da vam pomagam tudi na domu. Kot KonMari® certificirana svetovalka vam pomagam do bolj organiziranega doma, ki vam bo služil na dolgi rok. Za ponudbo in več informacij mi lahko pišete na info@organizacijasstilom.si

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram