Organizacija kuhinje

Ste pripravljeni na še en krasen projekt? V preteklem mesecu sem imela v svojem koledarju označen poseben projekt z Ajdo Sitar Žumer in sicer organizacija kuhinje.

1. Spoznavni sestanek

Vsi vemo, da je organizacija kuhinje ključna stvar, da bi celoten dom deloval brezhibno. Kuhinja je prostor, kjer se največ dogaja, je prostor, kjer se največ zadržujemo, zato je pomembno, da je dobro in funkcionalno opremljena in organizirana. Ko govorimo o organizaciji imam v mislih predvsem to, da nam prihrani na času in financah. In seveda, da se dobro počutimo v lastnem domu.

Ajda se je s svojo družino vselila v prenovljeno hiško in potrebovala je pomoč pri organizaciji kuhinje. Že dokaj zgodaj po vselitvi je spoznala, da na tem področju potrebuje profesionalno pomoč, če želi svoj čas kvalitetno izkoristiti. Hiša, delo, otroci, družina, partner... Vedno nam pridejo prav dodatne ure v dnevu.

Spoznavanje družinskih navad

Poseben projekt z Ajdo Sitar Žumer se je začel s spoznavnim sestankom pri njej doma. Spoznavni sestanek in spoznavanje družinskih navad je zame ključni trenutek. Saj le tako dobim vpogled kaj je družini pomembno in kakšne so navade.

Dobili sva se pri njej doma, kjer sem spoznala njo in njeno družino. Pogledali sva čudovito novo kuhinjo, pogovorili sva se o težavah, prioritetah in družinskem vsakdanjiku. Vzela sem mere predalov in polic. Predstavila sem ji znamko iDesign s katero sodelujem, pogledali sva nekaj možnosti organizatorjev, kaj ji ustreza in kaj ne.

Primer, zakaj mi toliko pomeni poznati vsakdanjik družine: Ajda je v pogovoru povedala, da Rubi rada poseže po predalu s priborom. Ker pa je predal višji, ji je predal nekako nedosegljiv. Takoj sem ji predlagala otroški predal, kjer bo Rubi lahko dosegla in si sama pripravila mizo s priborom. Začutila sem pogled (ki ni bil prvi, saj mi ga skoraj vsaka stranka nameni, ko predlagam nek dodaten predal): ''kako, če ni prostega predala''. Zagotovila sem ji, da bova predal ustvarili. In sva ga. Tako bo tudi Erin, ko bo dovolj velika, lahko pripravila svoj krožnik in pribor. Pomembno jim je tudi da se recimo stvari za rojstne dneve držijo skupaj, stvari za peko skupaj,...

Po sestanku je sledila priprava ponudbe, ki zajema število ur in priprava predloga za produkte. Ko je bila ponudba potrjena, sva določili datum in pričeli z odštevanjem.

2. Proces odpravljanja navlake

Prvi korak od katerega ne odstopam pri nobeni stranki je odpravljanje navlake. Le in samo z odpravljanjem navlake lahko pridemo do kvalitetnih rezultatov in kvalitetnega življenja. Odpravimo stvari, ki jih ne uporabljamo in ne potrebujemo. In tudi za poseben projekt z Ajdo Sitar Žumer ni bil nobena izjema.

Odpravljanje navlake

Odpravljanje navlake sva se lotili tako, da sem zložila prav vse stvari ven iz omar. Vse, do zadnje vrečke, do zadnje konzerve, do zadnjega nastavka za mešalnik. Vsa živila in stvari sem že sproti kategorizirala in napočil je čas, da z Ajdo pregledava vsako stvar posebej. Pogledali sva gospodinjske aparate, kaj uporabljajo, česa ne, itd. Pregledali sva roke uporabe na živilih in pogosto se pri takih čistkah zgodi, da imamo doma kar nekaj živil s pretečeni rokom. In to ravno zato, ker niso organizirana in ker se zavlečejo v zadnje dele polic jih niti ne vidimo.

Zato je res pomembno, da imamo popoln nadzor nad živili, ker:

Končni rezultat: uspeli sva pripraviti kar nekaj vreč, ki so šle ali naprej ali v smeti. Tako, da sva bili obe zadovoljni. Po takem procesu vidiš koliko stvari imaš, ki jih pravzaprav ne uporabljaš.

3. Organizacija kuhinje

Sledil je končni korak in to je organizacija kuhinje. Ker sem že vnaprej pripravila približen layout Ajdine kuhinje, sem se ravnala po načrtu. Pogosto s strankami pregledava layout in dorečeva zadnje podrobnosti.

Izbira produktov

Ajdi sem skupaj s ponudbo poslala predlog produktov. Na sam projekt ponavadi prinesem tudi alternative. Alternative zato, ker na licu mesta lahko vidim ali bo zadeva dejansko funkcionirala ali ne. Tako se tudi stranka lahko na licu mesta odloči ali je to nekaj kar jim bo delovalo ali ne.

Organizacija kuhinje

Ajda se je po posvetu odločila za novo krasno kolekcijo Rosanna Pansino, ki je nastala v sodelovanju s podjetjem iDesign. Kolekcija je v celoti narejena iz reciklirane plastike in organskih materialov (Bio Resin). Odločili sva se za kombinacijo posod za shranjevanje suhe hrane: bele z lesenim pokrovom in prozorne z lesenim pokrovom. Dodali sva tudi bel pladenj iz kolekcije za shranjevanje in uporabo steklenic in termovk.

V predale sva dodali različne večnamenske organizatorje, ki poskrbijo, da se vsebina drži skupaj. Hkrati pa ko nekaj potrebuješ, je vidno in na dostopnem mestu.

V otroškem predalu sva prav tako dodali večnamenski organizator za krožnike in nekaj manjših organizatorjev iz linije The Home Edit za organizacijo pribora. Punci bosta tako zlahka dostopali do stvari.

Omara s prigrizki je doživela največjo spremembo. Odločili sva se za uporabo večnamenskih organizatorjev spredaj in zadaj. Zadaj je dodatna zaloga, spredaj pa odprte stvari. Ustvarila sem posebno kategorijo: ''Eat me first'', ki že samo ime pove kaj se notri skriva: vsi odprti prigrizki, ki jih je potrebno pojesti preden se odprejo novi. V predal sva dodali nekaj nizkih večnamenskih organizatorjev in tako poskrbeli, da so tiste malenkosti združene skupaj in ne povsod po omari.

Ajdi in družini je bilo prav tako pomembno, da ima hiter dostop to mikserja, zato je mikser dobil svoj organizator z ročaji, da se vsi deli držijo skupaj. Tako je vse vidno v omari in zlahka dostopno, saj ima organizator ročaje, ki omogočajo lažje prenašanje. V tem primeru, ko kaj potrebuješ vzameš ven, pogledaš in zlahka pospraviš nazaj.

V isto omaro sem dodala velik vrtljivi pladenj za vse steklenice, termovke, ki jih družina uporablja. Polica je višje, zato je bil vrtljivi pladenj odlična izbira. V omaro sem dodala še en organizator za shranjevanje otroške hrane in kašic.

Tudi omara, kjer se trenutno shranjujejo živila je doživela spremembo. Posode za suho hrano sem uporabila za shranjevanje moke, testenin, riža itd. Ker imajo posode lesene pokrove, sem v to omaro dodala še nekaj lesenih zabojev in s tem pričarala videz shrambe v natur izvedbi. V zabojih je shranjena dodatna zaloga, konzerve, omake in namazi.

3. Organizacija hladilnika

Naslednji dan je sledila organizacija hladilnika. Včasih se stranke odločijo le za organizacijo kuhinje in hladilnik izpustijo. Vendar je hladilnik prav tako pomemben. Vsakič, ko odpremo hladilnik, ga odpremo z namenom ker nekaj potrebujemo kajne? In znova se zgodi tisto česar res nočemo: ne najdemo živil, kupimo nova in potem ugotovimo, da je rok potekel itd. Temu se izognemo tako, da tudi hladilnik organiziramo.

Proces je bil enak organizaciji kuhinje. Vsa živila so šla ven. Sledila je kategorizacija in pregled rokov uporabe.

Izbira produktov

Umestila sem izbrane produkte in organizirala hladilnik do konca.

V hladilniku sem uporabila največ vrtljivih pladnjev. Včasih se nam lahko zdi, da okrogli pladnji ne funkcionirajo na policah, saj mislimo, da lahko spravimo več stvari na polico kot na okrogli pladenj. Res je, lahko, ampak ali se potem znajdete? Ali vam funkcionira to, da morate vsakič živila ven zložiti, da bi prišli do željenega? In na koncu vidimo, da imamo lahko vse kar želimo in uporabljamo na okroglem vrtljivem pladnju, kjer vse funkcionira.

Tako, da trije vrtljivi pladnji v hladilnik! Eden za vloženo različno zelenjavo, eden za namaze, omake in eden za pijačo. Funkcionirajo odlično, vsebina je hitro dostopna in takoj vidna.

Preostali del hladilnika sem razdelila na različna območja: jogurti skupaj, namazi skupaj, delikatesa skupaj v predali itd. Ajda je imela željo, da so vsa zdravila in sirupi, ki jih hranijo v hladilniku skupaj in se ne mešajo z živili. Seveda so dobila svoj prostor in svoj organizator.

Produkti, ki sem jih uporabila: za sadje in zelenjavo večnamenski organizatorji. Uporabila sem tudi odprte organizatorje, ki so spredaj odprti za lažji in hitrejši dostop.

Največ produktov, ki so bili primerni za Ajdin hladilnik so bili organizatorji iz linije The Home Edit: ozki organizator in večnamenski organizator z razdelilnikom in pokrovom. Oba organizatorja imata pokrov, ki ga lahko uporabite ali ne. Eden ima tudi razdelilnik, ki ga lahko poljubno odstranite, če ga ne potrebujete. Odličen je za shranjevanje dveh manjših kategorij, saj razdelilnik omogoča ločevanje vsebine.

Dodatno sem ustvarila tudi kategorijo svežih že pripravljenih jedi oziroma kategorijo ''Eat me first''. To so ponavadi vnaprej pripravljena kosila ali pa ostanki.

4. Zadnje podrobnosti

Kuhinja je organizirana. Na koncu so sledile še zadnje podrobnosti, ampak zame izjemno pomemben korak: označevanje. O označevanju vam lahko napišem ogromno, zame je ta korak tako pomemben kot samo odpravljanje navlake. Označila sem skoraj vse organizatorje in predale kjer se je to dalo. V ceno svetovanja na domu je seveda vključeno tudi to. Vse nalepke, ki sem jih uporabila pri projektu so moje ročno delo. Uporabila sem tiskalnik za nalepke za označevanje predalov. Za večnamenske organizatorje pa sem uporabila Cricut Joy. Pisavo sem izbrala jaz na podlagi tega, kako začutim osebo in v tem primeru Ajdo. Kakšen življenjski stil imajo, kako je opremljen dom itd. In ta izbira se mi je zdela popolna. In tako se je poseben projekt z Ajdo Sitar Žumer zaključil več kot uspešno.

Hvala za zaupanje

Upam, da bo organizacija kuhinje služila svojemu namenu in na tem mestu bi se rada zahvalila Ajdi in njeni družini za izkazano zaupanje.


Zdaj ste na vrsti vi

Za še več nasvetov o organizaciji doma preglejte naš uporabni kotiček ali pa sledite profilu @organizacijasstilom za več informacij o novostih, trikih in nasvetov o organizaciji doma.

Ajdi lahko sledite tudi na njenem profilu: @ajdasitar.

Svetovanje in organizacija na domu

Ne veste kje bi se lotili? Na kakšen način bi odpravili navlako? Tu sem za vas, da vam pomagam tudi na domu. Kot KonMari® certificirana svetovalka vam pomagam do bolj organiziranega doma, ki vam bo služil na dolgi rok. Za ponudbo in več informacij mi lahko pišete na info@organizacijasstilom.si

Ali veste kako pravilno hraniti sadje in zelenjavo? V katerem delu hladilnika? Ali veste katero sadje hranimo v predalu z vlago in katero ne? S pravilnim ravnanjem in s pravilno hrambo živil lahko pravzaprav podaljšamo rok uporabe. In tu si lahko pomagamo tudi s posodami iDesign. V posodah lahko hranimo sadje, zelenjavo in sveže začimbe.

Kako hranimo sadje?

Ker si želimo čimbolj poenostaviti hrambo in kasnejše uživanje sadja, je ključno, da preden sadje pospravimo iz vrečke, dobro operemo. Največja napaka, ki jo naredimo je to, da sadje pustimo v plastični vrečki in hranimo v hladilniku. To pravzaprav pospeši zorenje in sadje hitreje zgnije.

Primer kako hranimo jagode

Poleg jagod lahko v posodah hranimo še ostalo jagodičevje: maline (izjemno pomembno, da se dobro posušijo), borovnice, ribez, robide, tudi grozdje,...

Kako hranimo zelenjavo

Zelenjavo prav tako ne hranimo v plastičnih vrečkah iz trgovine, ampak jo takoj pripravimo na hrambo in kasnejše uživanje.

Poglejmo na primeru: zelena solata

Kakšne posode so na voljo?

iDesign ima v svoji ponudbi kar nekaj posod za ohranjanje svežine na voljo:

The Home Edit posoda za sadje in zelenjavo

The Home Edit Berry bin je zagotovo med najpopularnejšimi produkti iz te kolekcije. Na voljo sta dve dimezniji: mala: 10.7 cm x 15.2 cm x 15.2 cm in velika posoda: 15.2 cm x 30.2 cm x 10.8 cm . Odlikuje jih lep funkcionalen dizajn. So prozorne barve, kar poskrbi, da je vsebina hitro vidna in seveda ne vsebujejo BPA. Posoda vsebuje pokrov, odcejalno posodico in posodo. Prednost je tudi to, da se lahko nalagajo ena na drugo, kar pomeni, da lahko dobro izkoristite višino.

iDesign osnovna posoda za sadje in zelenjavo

iDesign osnovna posoda je del kolekcije Crisp, ki se lahko dopolnjuje tudi z ostalimi produkti iz te kolekcije. V spletni trgovini je iz kolekcije Crisp na voljo še organizator za jajca. Posoda za sadje in zelenjavo je na voljo v dveh dimenzijah: mala: 16.5 cm x 21.6 cm x 9.5cm in velika: 16.5 cm x 40 cm x 9.5 cm. So prav tako prozorne barve in so brez BPA. Vsebujejo pokrov, belo odcejalno posodo in posodo. Lahko se nalagajo ena na drugo in tako lahko dobro izkoristite višino.

iDesign ID Fresh posoda za sadje in zelenjavo

Najnovejša posoda za ohranjanje svežine je najbolj dodelana verzija dosedanjih. Na voljo je v dveh dimenzijah: mala 16.4 cm x 18.9 cm x 14 cm in velika: 19 cm x 30.5 cm x 14 cm.

Sestavljena je iz kar nekaj komponent, ki se prilagajo živilom, ki jih hranite notri. Vsebuje: pokrov, na katerem je še mini pokrov za uravnavanje vlage, pokrov vsebuje tudi silikonsko tesnilo, ki poskrbi za izjemno dobro tesnitev. Posoda je narejena iz reciklirane plastike in je tudi odcejalna. V posodi najdete še antibakterijski vstavek, ki ima tudi odcejalno funkcijo. Spodaj pa najdete še pladenj, ki poskrbi, da ujame vso odvečno vodo.


Zdaj ste na vrsti vi

Za še več nasvetov o organizaciji doma preglejte naš uporabni kotiček.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram