Prejšnjo sezono sem delila nasvet kako shraniti poletna oblačila, da bodo čimbolj ohranjena in sveža. In ker je pomlad pred vrati, je čas, da shranimo zimska oblačila.

Sezonska čistka

Preden se lotite projekta močno priporočam, da najprej ugotovite kaj boste sploh shranili. Ja, to pomeni, da boste naredili sezonsko čistko.

Zakaj je to vedno dobro narediti:

 1. Ker boste dobili vpogled koliko stvari imate v lasti
 2. Ker boste videli, ali je potrebno določena oblačila popraviti (zašiti, odstraniti madeže)
 3. In ker se že takoj, preden shranite oblačila, odločite katera pletenina vam ne predstavlja več veselja in jo boste podarili/prodali naprej

Ste videli kaj smo naredili? Sproti smo sezonsko odstranili oblačila, ki jih ali nismo sploh nosili skozi sezono ali nam preprosto niso več všeč in si zaslužijo drugo priložnost. Tako bo vaša zimska garderoba v celoti pripravljena na zimo ko pride.

Pri menjavi sezonske garderobe je ključna iskrenost do sebe

Kako se torej lotimo projekta? Čisto preprosto, vse kar potrebujete je prostor, oblačila, kakšna velika vreča in veliko vaše iskrenosti.

 1. Vsa zimska oblačila položite na posteljo ali tla. Sem spadajo: zimske nogavice, kape, šali, rokavice, bunde, pletenine, tudi kakšne ekstra tople zimske hlače, zimske pajkice, termo perilo, skratka vse kar nosite le pozimi.
 2. Preglejte VSAKO stvar posebej! Ja, vsako posebej. Zakaj? Ker boste lahko podrobno pregledali oblačilo: ali je strgano, ali ima madeže. Ne pozabite, če ima oblačilo madeže, obvezno odstranite madeže, operite oblačilo. Ker če boste pustili in shranili umazano oblačilo, bo možnost, ko boste pozimi znova vzeli oblačilo, da boste odstranili ta madež zelo zelo majhna. In oblačila si zaslužijo biti negovana in spoštovana.
 3. Naredite si nekaj kupčkov: donacija, prodaja, popravilo (če se boste resnično predali temu, da boste oblačilo dali popraviti, če ne raje dajte naprej), oblačila, ki morajo v pranje in oblačila, ki ostajajo
 4. Kategorizirajte oblačila, ki ostanejo.
 5. Za shranjevanje lahko uporabite plastične zaboje, prepričajte se le, da imajo pokrov, ki je nepredušen. Tako boste preprečili vstop raznim moljem in drugim žuželkam. Ne priporočam, da oblačila shranjujete v papirnate škatle, saj tako niso dovolj zavarovane pred insekti. Prav tako, karton lahko spusti tisto nadležno rumeno barvo na oblačila, ki je potem ne morete odstraniti.
 6. Ko shranjujete oblačila v zaboj, težja oblačila položite spodaj, lažja zgoraj
 7. Za dodatno zaščito pred vlago v zabojih, lahko dodate tiste male vrečke silica gel (ja, tiste, ki jih ponavadi direktno v smeti vržemo).

Dodatni napotki za lažje shranjevanje

Zaboje z oblačili ne shranjujte v prostorih, kjer je prevelika vlaga, recimo podstrešje. Najbolje je klet, če je seveda možnost. Če ne pa pod posteljo, na vrhu omare,..

Ko določena oblačila operete, poskrbite, da so resnično suha preden jih spravite v plastični zaboj, saj se hočemo izogniti nastanku plesni na vaših oblačilih.

Če shranjujete oblačila v vrečkah, jih shranjujte v zato primernih vrečah in ne tistih, v katerih pridejo iz čistilnice.

Naravni materiali kot so volna, kašmir, jakne s pravim polnilom, usnje, ne priporočam, da jih shranjujete v vakuumskih vrečkah. Saj taka oblačila morajo malce dihati. S shranjevanjem v vakuum vrečkah tvegate, da se oblačilo ne povrne več v svojo prvotno obliko. Nekatera ponavadi potrebujejo več časa, da se povrnejo v prvotno obliko.

Poskrbite, da pletenine zložite in ne obešate na obešalnike, saj pletenine tako izgubijo svojo obliko.

Tako, vse kar morate zdaj storiti je še, da donirate ali prodate oblačila, ki jih ne boste več nosili. Verjemite mi, da ko sproti urejate svojo omaro in sproti izločate stvari ven, ki jih ne nosite, lažje vzdržujete red in organizacijo.


Svetovanje in organizacija na domu

Ne veste kje bi se lotili? Na kakšen način bi odpravili navlako? Tu sem za vas, da vam pomagam tudi na domu. Kot KonMari certificirana svetovalka vam pomagam do bolj organiziranega doma, ki vam bo služil na dolgi rok. Za ponudbo in več informacij mi lahko pišete na info@organizacijasstilom.si

Zdaj ste na vrsti vi

Naj bo vaš ritual shranjevanja sezonskih oblačil miren in sproščujoč. Ko boste konec poletne sezone v roke vzeli krasno ohranjena zimska oblačila, si boste hvaležni. Če imate kakšno vprašanje glede shranjevanja poletnih oblačil, lahko pustite komentar spodaj. Za še več nasvetov o organizaciji doma preglejte naš uporabni kotiček.

 

Padec temperatur zgodaj jeseni naznanja, da je čas da se poslovimo od poletnih oblačil in dodatkov in jih zamenjamo z debelejšimi, toplejšimi oblačili. A če želimo ohraniti poletna oblačila tako kakovostna, kot smo jih kupili in nosili, jih žal ne moremo le potisniti nekoliko nazaj. Za organizacijo garderobe ob menjavi sezone si je potrebno vzeti nekaj časa.

Razvrščanje poletnih oblačil

Vsa oblačila zberemo iz garderobe in jih razvrstimo v 3 kupe:

Še en kup bi lahko namenili prodaji, a morda je smiselno, da s prodajo počakate do naslednje poletne sezone, ko so sejmi in izmenjevalnice rabljenih oblačil v porastu. Alternativa so seveda vedno spletni butiki, ki obratujejo vse leto.

Pri menjavi sezonske garderobe je ključna iskrenost do sebe

Če oblačil že nekaj časa niste nosili (ali pa jih nadeli le nekajkrat), je smiselno, da se od kosa poslovite. Pri tem vam lahko proces olajša Kon Mari metoda: ko vzamete kos oblačila ali dodatka v roke – ali čutite vznemirjenje, iskrice, prijetne občutke? Če je odgovor ne, imate na voljo dva kupa: zavrzi ali doniraj. Če je kos oblačila dobro ohranjen, ga lahko seveda tudi prodate ali po želji popravite, če veste, da bi nato kos spet nosili.

Preden oblačila in dodatke shranite, dobro preglejte, ali je kje ostal kakšen madež. Madež trave na hlačah, kapljica sladoleda ali kave na majici, vse to se rado skrije. Pomembno je, da so oblačila res čista, saj bodo zdaj kar nekaj časa stala shranjena in se madeži lahko zažrejo v tkanino, zato jih boste kasneje težko oprali.

Priprava bombažnih oblačil na zimsko shranjevanje

Operite jih v mrzli vodi – to bo preprečijo prekomerno mečkanje. Bela oblačila operite skupaj s pralnim papirjem, ki je namenjen belim oblačilom. Uporabite detergent za belo perilo, da ohranite belo barvo, sušilcu pa se raje izognite. Če oblačila shranjujete v zabojih, jih pred shranjevanjem zlikajte in zložite.

Shranjevanje poletnih lanenih oblačil med zimo

Lan se lahko nosi zmečkan ali nezmečkan. Če imate radi nezmečkan lan, ga boste čez zimo zelo težko ohranili povsem brez gubic, zato te kose raje obesite na obešalnik. Preden lanena oblačila spravite, jih zlikajte tako, da polikate notranjo stran. Oblačila lahko nesete v čistilnico in jih shranite v zaboj, pred tem pa odstranite plastično vrečko in zamenjate obešalnik s svojim. Najbolje je uporabiti plastične zaboje, ki preprečujejo vdor vlage in ohranjajo oblačila suha. Ko bo nova sezona pred vrati, bo dovolj, da te kose le malo poškropite z mrzlo vodo in na hitro polikate – lan se bo vrnil v prvotno obliko.

Shranjevanje kopalk pred zimo

Kopalke je dobro oprati z nežnim detergentom, še bolje z navadnim milom in rokami. Če kopalke želite oprati v pralnem stroju, svetujem, da uporabite vrečke za pranje, saj se s tem izognete poškodbam tkanine. Preden shranite kopalke, se prepričajte, če so res popolnoma suhe. Kopalke lahko shranite v plastičnih zabojih – s tem preprečite vnos vlage in posledično razvoj moljev.

Ostali napotki

Če oblačila hranite v zabojih, se poslužujte plastičnih zabojev. Navadne kartonaste škatle vam lahko uničijo oblačila, sploh tista bela, ki čez čas zaradi kartona lahko postanejo rumenkasta. Če želite dodatno obvarovati posebno oblačilo, na dno zaboja položite 100 % bombažen tekstil, kot je recimo rjuha.

Priporočam tudi, da poletnih pletenin ne obešate na obešalnike, saj lahko tako spremenijo obliko. Najbolje je, da pletenine lepo zložite ali zvijete v rolo in pospravite v zaboj.

Tudi dodatke ustrezno zaščitite. Najbolje bo, da jih spravite v bombažne vrečke, da se na njih ne nabira prah in tako so zaščitene tudi pred razbarvanjem.

 


Zdaj ste na vrsti vi

Naj bo vaš ritual shranjevanja sezonskih oblačil miren in sproščujoč. Ko boste konec zimske sezone v roke vzeli krasno ohranjena poletna oblačila, si boste hvaležni. Če imate kakšno vprašanje glede shranjevanja poletnih oblačil, lahko pustite komentar spodaj. Za še več nasvetov o organizaciji doma preglejte naš uporabni kotiček.

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram